Az ajánlót írta: Lanszki Péter. Szerzők: Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter; Budapest: Tilos az Á Könyvek, 2019.


A történet a jövőben játszódik 2646-ban, bemutatja, hogy mi történhet, ha nem foglalkozunk a globális felmelegedéssel és mekkora veszélyeket rejthet magában a nagyhatalmak közötti atomháború.

A jövőben egyikkel sem foglalkoztak, így a bolygó hőmérséklete egyre csak nőtt, míg az európai kontinens északnyugati partvidékén a Harmadik Háborút követő évtizedekben az éhínség, a járványok és a magukra hagyott atomreaktorok robbanásait követő radioaktív esők a kontinensen rekedt népesség jelentős részét kipusztították.

Az emberi – illetve a hagyományos értelemben vett állati és növényi – életre csak az egykori sarkvidéki és sarkvidék környéki területek maradtak alkalmasak, kivéve az ázsiai kontinens északi részét, mely a Harmadik Háború során helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

A Földön három nagyhatalom jött létre:

 1. Amerikai Konföderáció:
  • Kanada és Alaszka területén;
  • a lakosok többnyire észak-amerikaiak;
  • demokratikusnak tartják magukat, azonban mindenhol az anyagi hasznot keresik.
 1. Antarktisoq:
  • Antarktisz területén;
  • a lakosok többnyire dél-amerikaiak és ausztráliaiak;
  • az ottani vezetés vígan él, miközben elnyomja és megnyomorítja a népet,
  • a Holdon ők uralkodnak és lézerfegyvereket használnak.
 1. Kalaallit Nunaat   (Emberek Országa):
  • Grönland területén;
  • a lakosok többnyire amerikaiak és európaiak;
  • félelemben tartja a polgárait, akik az életüket és minden ébren töltött percüket felajánlják a viszonylagos jóért cserébe.

A cselekményt két szemszögből, a két főszereplő szemszögéből láthatjuk, amint mindennapjaikat tengetik Kalaaliit Nunaat legfontosabb oktatási intézményében a Heimben, ahol az ország szellemi elitjét, irányítóit képzik. A kiváló produktivitás érdekében kitörlik a diákok összes 6 éves koruk előtti emlékét, hogy jobban a tanulmányaikra koncentrálhassanak (18 éves kor alatt még vissza tudnak jönni az emlékek). Az első, hatéves korban elvégzett Mamarut-teszttel kiválasztják az ország legtehetségesebb kétszáz gyermekét, akiket kiemelnek a családjukból, hogy a Heimben felkészítsék őket Kalaallit Nunaat szolgálatára. Umia a kiválasztottak között is a legtehetségesebb, míg Nanouk álmaiban elkezdenek visszatérni gyermekkori emlékei. Ezek az álmok mindkettejük sorsát megváltoztatják.

Összességében szerettem olvasni, a vége felé jobban beindult a cselekmény, így nehezebben tudtam lerakni a könyvet. Sok grönlandi,-kitalált idegen szó van benne (minden fejezet elején elmagyarázzák a jelentésüket), ami valakinek idegesítő lehet, valakinek érdekesség. Még nem találkoztam ilyen témával foglalkozó könyvvel, de mindenképp ajánlom mindenkinek.

           

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük