Az ajánlót írta: Adorján Mária. A könyvet írta: Bosnyák Viktória. Budapest: Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2020.


Bosnyák Viktória nagyon sok és sokféle gyermekkönyvet írt. Aranyos meséket kicsiknek, vicces verses meséket, és számos történetet a „Nyelvkincstár” sorozatban, amelyekből könnyedén, szórakozva tanulhatjuk meg a magyar helyesírás szabályait. Kedvencem a Tündérboszorkány című regénye, mert minden van benne, amit szeretek. Boszorkányok, tündérek, könyvek, barátságok, varázslat, könyvtárosok. Képzeljétek, az írónő megfejtette a titkot, miért nem olvasnak a mai gyerekek? Természetesen boszorkányság van a dologban!

A Békés utcai iskola 5. osztályában játszódik a történet, de a főszereplővel, Jóhegyi Lacival már elsős korában megismerkedhetünk. Ő az a gyerek, aki mindig olvas. Nem játszik, kirándul, beszélget a többi gyerekkel. Barátja is csak kettő akad – Dóri és Sári, akik ikrek. (Az írónő saját ikerlányairól mintázta őket). Laci elsőtől ötödikig nem sokat változik, ő az egyetlen gyerek, aki könyvtárba jár. Itt ismerkedhetünk meg Morcz Arankával, az idős könyvtáros nénivel. Lacinak már olyan különleges kívánságai is akadnak, amit a könyvtáros néni sem talál meg (például a Pál utcai fiúk 59 különböző kiadásának egyikében sem!). Aranka néni bevallja, hogy ő egy 150 éves tündér, aki csak azért öregszik, mert a gyerekek nem olvasnak. Ráadásul a tündértörvények szerint „ Amennyiben a könyvtáros tündér egy éven keresztül nem tud 1, azaz egy tanulónál többet rávenni az olvasásra, köteles nyugdíjba vonulni.” De kiderül, hogy a kívánságok valósak, a könyvek varázslatosak, érdekesek, színesek – de csak, ha Laci olvassa őket. Egyszer a zsebéből kiesik a Pál utcai fiúk kötete, amit épp olvasott. Egyik osztálytársa meglátja a csodás, színes képeket, és nem hiszi el, hogy az valóban az ő kötelező olvasmányuk. Egyre több gyerek ismerkedik meg a Laci által olvasott könyvekkel, majd elkezdenek könyvtárba járni, könyveket olvasni. Aranka néni elkezd fiatalodni. De! Itt jön Analfa főboszorkány, akinek egyetlen célja, hogy analfabéták legyünk, azaz olyanok, akik sem írni, sem olvasni nem tudnak. A Muci nénik segítségével csodalevest készít, hogy a gyerekek kedve ismét elmenjen az olvasástól. Laci pedig ráun, hogy mindennap el kell olvasnia egy könyvet.

Olvassátok el, hogy ezek után milyen gaztetteket hajt még végre Analfa? Sikerül e terveit megakadályozni a három jó barátnak? Hogyan lesz Morcz Arankából fiatal, Kedves Aranka? Laci hogyan jut el oda, hogy kevesebbet olvasson, ugyanakkor játsszon, kiránduljon, sportoljon az osztálytársaival. És osztálytársai hogyan jutnak el, oda, hogy rendszeresen könyvet olvassanak.

Ha megszeretitek Jóhegyi Lacit, Dórit, Sárit és osztálytársaikat, történetük folytatódik, a Klott gatya ne fárassz! című könyvben. Itt egy szőrösszívű tornatanárt kell megnevelni az osztálynak. Az Analfa visszatér című könyvben a főboszorkány ismét támad.

Sőt, a három főszereplő kalandjai az Apolló Akadémia sorozat keretében folytatódnak egy csodálatos, varázslatos gimnáziumban. Már a könyvek címe is sokat mond: „Elképesztő!” „Képtelenség”

Ha megszeretted a három jó barátot, akár egész felső tagozatban és középiskolás korodban követheted kalandjaikat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük