Az ajánlót írta: Suller Ildikó Tünde

„Zsebi mozi” – diafilmajánló aprótalpúaknak

Kedves anyukák és apukák! Ha feltennék a kérdést, hogy vetítettek-e Önöknek diafilmet kisgyermek korukban, biztos vagyok benne, hogy sokuk arca azonnal felderülne! Mindannyian emlékszünk arra, ahogyan a szüleink, nagytesóink elővették a diavetítőt, föltettek egy lepedőt a ruhás szekrényre, vagy szabaddá tettek egy falfelületet. Bedugták a csatlakozót a konnektorba, s miután négyszögletű fény vetült a vászonra/falra, betekerték a diafilmet. Kicsit csavarintottak jobbra-balra az objektíven, és kezdődhetett a varázslat!

Ma már csillagászati árakon lehet hozzájutni mind a géphez, mind a filmekhez. De sebaj! Gyermekeinknek tovább adhatjuk az élményt! Kicsi zsebi belekucorodhat az ölünkbe, rákereshetünk a Dynamic Düdü weboldalára (dydudu.hu), és anya/apa hangjával, a vetítő gombjának tekerése helyett az egér görgőjével már lapozhatjuk is gyermekkori kedvenceinket!


Boribon és a hét lufi

Marék Veronika Boribon történeteit egyszerűen imádtuk a gyerekekkel! Egészen pici, kb másfél éves korától olvastam a lánynak, majd együtt meséltük a kicsi fiúnak. Az énmesék korszakának nagyszerű olvasmányai mind a szövegét, mind a képeket tekintve. Egyszerű, könnyen érthető mondatok, letisztult képek jellemzik a történeteket, ezzel együtt nagy hatást gyakorolnak a gyerekekre. Nem véletlenül nőttek fel generációk Marák Veronika könyvein. A „Boribon és a hét lufi” című mesében sokféle érzelmet megélünk, és sokat tanít nekünk. Átéljük az örömet hiszen hét csodás lufink van! A veszteség érzését, mert kipukkadnak a lufik. Az önzetlenséget, hiszen az utolsó lufit nekiadjuk a nyuszinak, majd a szivárvány ragyogásával megvigasztalódunk. Megismerjük annak színeit. (Az enyémek még ma is e könyv lapjai alapján sorolják: a piros, a narancssárga, a sárga, a zöld, a világos- és a sötétkék, no meg a lila!)

A gyermekkönyvtár polcain több tucat történet megtalálható!

A diafilm megtekinthető a következő linken:

http://dydudu.hu/diafilm/018/18.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük