Írta: Suller Ildikó Tünde


„Zsebi mozi” – diafilmajánló aprótalpúaknak

Kedves anyukák és apukák! Ha feltennék a kérdést, hogy vetítettek-e Önöknek diafilmet kisgyermek korukban, biztos vagyok benne, hogy sokuk arca azonnal felderülne! Mindannyian emlékszünk arra, ahogyan a szüleink, nagytesóink elővették a diavetítőt, föltettek egy lepedőt a ruhásszekrényre, vagy szabaddá tettek egy falfelületet. Bedugták a csatlakozót a konnektorba, s miután négyszögletű fény vetült a vászonra/falra, betekerték a diafilmet. Kicsit csavarintottak jobbra-balra az objektíven, és kezdődhetett a varázslat!

Ma már csillagászati árakon lehet hozzájutni mind a géphez, mind a filmekhez. De sebaj! Gyermekeinknek tovább adhatjuk az élményt! Kicsi zsebi belekucorodhat az ölünkbe, rákereshetünk a Dynamic Düdü weboldalára(dydudu.hu), és anya/apa hangjával, a vetítő gombjának tekerése helyett az egér görgőjével már lapozhatjuk is gyermekkori kedvenceinket!


Óvoda az őserdőben

Gyermekeim kedvence volt Csányi György Óvoda az őserdőben című meséje. Nagyon apró korukban szerettük meg, mert nem csak a kockái voltak színesek, kerekek, szépek, nem csak a szöveg volt fülbemászó, kedves rímekkel teli, de maga a cselekmény is közel állt hozzájuk – így telik egy nap az óvodában. S mindezen felül mindkét kicsinyem rajong az állatokért. Ez az őserdei környezet és „szereplőgárda” odaszögezte őket a szőnyegre, a falra vetített kép elé.

Remek alkalom arra, hogy a kicsik az óvodai évek előtt ismerkedjenek az ovis élettel, vagy, már tapasztalt óvodásként ismerjenek rá a részletekre. Ha még nem jár óvodába, biztosan lesznek kérdései, apától és anyától – akiket a legjobban szeret, akikben leginkább bízik – választ kaphatnak rájuk. Nagyobb ovissal beszélgethetünk az ő napjairól. Az óvó nénikről és dadusokról, az ebédjükről, uzsonnájukról, a barátokról, a kedvenc játékokról.

A csatolt linken most egy youtube-os diafilmet nézhetnek meg. Ez volt ugyanis az, amelyik az enyéim kisgyermek korának kedvence volt – a rímekbe szedett változat. Ha zavarna minket, hogy idegen hang mondja a mesét, vegyük le a hangot, és léptessük mi a képeket!

https://www.youtube.com/watch?v=lpGWCsCI0wY

Amennyiben a másik alternatívát választják, (el kell ismerni, ennek képkockái élvezhetőbbek)

a következő, linken találják:

http://dydudu.hu/diafilm/037/37.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük