Írta: Suller Ildikó Tünde

Munkám során sok-sok anyukával találkozom, akikben kudarcélményként él a kézzel való alkotás.

-„Nekem ez nem megy!” –„Nincs türelmem!” –„Ezt nem nekem találták ki!” – Hangzik el nagy, lemondó sóhaj kíséretében. Higgyék el, nem így van! Jöjjenek most velem, kezdjünk egy roppant egyszerű, de gyönyörűséges eredménnyel kecsegtető projektet!

Előkészületek:

  • Először nézzünk szét háztartásunk táján! Van-e otthon éles olló? Kicsire és nagyra egyaránt szükségünk lehet. Van-e ragasztó? Stift, vagy folyékony, bármelyik megteszi. Vannak-e színes papírjaink? Vannak-e mintásak? Ha nincs, bátran térjünk be egy papírboltba, kezdetnek elég egy több színből álló fotókarton tömb, és néhány darab pausz papír a másoláshoz.( Ha megtehetjük, vehetünk egy mintás tömböt is!)
  • Jó, ha van otthon vonalzó, színes ceruza, zsírkréta, filctoll; és nézzünk szét a láda fiában apró darab színes szalagdarabok, gombok, egyéb apróságok után.
  • Következő lépés: menjünk könyvtárba! Válasszunk ki néhány, az évszaknak, vagy érdeklődésünknek megfelelőt az alább felsorolt könyvek közül. Kérjük bátran a könyvtárosok segítségét!

Az előkészületekkel meg is vagyunk!

Válasszunk ki egy viszonylag egyszerűbb figurát, s a leírás alapján kezdjük is el, lépésről lépésre! Minden kiadványhoz mintaív készül. Keressük meg a kiválasztott figura sablonját a mintaíven (számozással jelölik). Rajzoljuk át puha ceruzával pauszpapírra, majd az átrajzolt mintát „színével” lefelé tegyük a megfelelő színű/mintájú kartonra, húzzuk át a vonalakat ceruzával. (Ha nincs pauszpapírunk, zsír-, vagy egyéb átlátszó papírral is dolgozhatunk. Készíthetünk előbb sablont, amit aztán csak körül kell rajzolni, s kivágni a papírból.) Vágjuk ki az egyes részeket, majd ragasszuk össze a leírás alapján. A szemeket megrajzolhatjuk színessel, filctollal, vagy akár lyukaszthatjuk is fekete papírból, ha van hozzá eszközünk (pl. közönséges irodai lyukasztó). A zsírkréta, a színes ceruza jó szolgálatot tehet, hogy a széleket satírozva, arcpírt, bajuszt rajzolva élethűvé, tetszetőssé varázsoljuk a figurát. Kicsi szalagdarabot masnira kötve nyakkendőt, vagy fejecskére tovább díszeket varázsolhatunk. Az elkészült alkotásokkal díszíthetünk ajtót, ablakot, a gyerekszoba falát, egyebet. Több figura felfűzésével függődíszt is készíthetünk.

Nagyon fontos, hogy ne keseredjünk el, ha kezdetben nem elég egyenletes a vágási felület! Higgyék el, a harmadik-negyedik darabnál már sokkal szebb lesz, belejön ám hamar a kezünk! Legyünk türelmesek! Nem baj, ha lassan készül, az sem baj, ha egy-egy darabot újra kell készíteni, az eredmény megéri az időt, fáradtságot!

 

Tipp:

Ha sok egyforma figurára (virág, levél, stb.) van szükségünk, rakjunk több, (vékony réteg) papírt egymásra, így egy vágással több darab elkészül. Tegyük félre a szép, vagy érdekes mintájú csomagolóanyagot, később biztosan fel tudjuk használni egy-egy figura elkészítésénél.

Ajánlott könyvek:

Ablakképek papírból minden évszakra

Húsvéti díszek papírból kicsiknek és nagyoknak

Karácsonyi papírdíszek

Karácsonyváró ötletek színes papírból

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Mókás állatok

Nyuszi ül a fűben

Papírdíszek és -füzérek

Papírdíszek karácsonyra

Papírfüzérek (2002)

Papírfüzérek (2008)

Ragasztott képek és figurák

Tarkabarka gyerekvilág

Tavaszi és húsvéti papírdíszek

Vidám csibék és pimasz nyuszik

Vidám papírállatkák

Ablakképek kicsiknek és nagyoknak

Vidám képkeretek

Kreatív ötletek

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük