Írta: Suller Ildikó Tünde

2019. május 6-án fogadtuk Berg Juditot, a gyermekirodalom nagy kortárs képviselőjét az Óvárosi Általános Iskola aulájában. Az eső kergetett bennünket ide, de nem bántuk meg. Sem mi, sem az írónő, legkevésbé nem a gyerekek, akik szép számmal összegyűltek. A találkozó témája ezúttal az Alma és a Drifter című ifjúsági regények voltak ugyan, s az írónő kérésére nagyokat vártunk, de a Rumini-rajongó kisebbek esdeklő hangjától – miszerint csak „hadd lássák” az írónőt – megesett a szívünk, engedtünk, és sok apró könyvmoly is csatlakozott. Volt is csodálkozás az írónő részéről, amikor kiderült, hogy az 5-6. osztályos korúaknak szóló regényeket egyedül egy 3. osztályos kisfiú olvasta. Nagyon örült, ugyanakkor résen kellett lennie, nehogy a szorgalmas nebuló elárulja a történetek végét. Spoilerezni tilos!

Szó esett gördeszkáról, sakkról, lovakról, sok kiskamasz együttműködéséről, minekutána nem lehet kétség a regények sikeréről!

A képek Berg Judit programján készültek.
Fotó: Suller Ildikó

Ovisok kedvence, az Utazik a család című sorozat szerzője, Csapody Kinga látogatott el hozzánk az Ünnepi könyvhét keretében 2019. június 13-án. Azt hiszem, méltán mondható, hogy mesehősök tekintetében (is) az írónő profi! A Toy Story főhősének jelmondatára „pacsizott” a gyerkőcökkel, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne.

A Manó Könyvek főszerkesztője, kiadóvezetője beavatta apróságainkat a könyvkészítés rejtelmeibe. Milyen a jó könyv? Mi kell a jó történethez? Hogyan választanak hozzá főszereplőket? Amikor elkészült a történet, illusztrátort kell keresni, aki számítógépen rajzol. A könyveket Kínában gyártják. Hajó hozza olyan messziről. Ilyen, és ehhez hasonló kulisszatitkokat tudtunk meg mi, könyvtárosok is.

Majd rátértünk az utazós könyvekre. A hallgató manókból rajzoló manók lettek. A játék: Csukd be a szemed, gondolj arra, hol, és kivel szeretnél lenni, mit csinálnátok ott? Mitől lenne szuper a napotok?

A gyerekek fantáziája végtelen! Az elmélyült munka után az írónő meghallgatta mindőjük történetét, majd dedikálta az elkészült rajzokat. Mint tudjuk, Csapody Kinga történetei jók. Méltán népszerűek. Lehet, hogy ez a titka? Folyamatos, értő párbeszéd a gyerekekkel…

A képek Csapody Kinga programján készültek.
Fotó: Suller Ildikó Tünde

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük