Az ajánlót írta: Adorján Mária. Julia Donaldson meséit a Pozsonyi Pagony Kiadó jelentette meg. Könyveit illusztrálta: Axel Scheffler.


A neten olvastam, hogy Anglia kis hercege, György herceg nagyon szereti Julia Donaldson meséit. Szülei: Vilmos herceg és Katalin hercegné köszönetet mondtak az írónőnek. Nagyon hálásak, mert kisfiuk csak az ő meséire alszik el. Gondoltam, a magyar gyerekek is megismerhetik ezeket az aranyos, humoros és tanulságos verses meséket, amelyek jó szórakozást nyújtanak 2 éves kortól 10-11 éves korig bármely gyereknek. Sok meséje közül kettőt választottam, hogy kicsit bemutassam nektek.

Kvirtek és Kvartok című meséjében a piros Kvartok és a kék Kvirtek ősi ellenségek. A Kvirtek nem szeretik a Kvartokat, mert pirosak. A Kvartok nem szeretik a Kvirteket, mert kékek. Vili, a Kvirt fiú és Vali, a Kvart lány egymásba szeretnek, és meg akarnak szökni egy rakétával. A szülők összefognak, és utánuk erednek. Számos bolygóra eljutnak. Megismerkednek a legkülönbözőbb, sokszor különös lényekkel, akik bizony nagyon mások, mint ők. Megtanulják elfogadni, hogy nem baj, ha nem vagyunk egyformák. Mikor ezt megértik, hazatérnek. Meglepve látják, hogy a gyerekek otthon vannak. (Nem működött a rakéta, nem tudtak elmenni) Eközben lett egy kis unokájuk is. Olvassátok el, hogy a Kvirtek és Kvartok miféle lényekkel találkoztak útközben? És vajon milyen színű a kis unokájuk?

A Graffaló

Az erdőben sétál egy apró, barna egérke ,és sorban találkozik nála nagyobb állatokkal. Először a rókával, majd a bagollyal, és végül a kígyóval. Mind azt fontolgatják, hogy megeszik az egérkét. A nagyeszű egérke egy kitalált baráttal, a szörnyű és rémséges Graffalóval ijeszti el az állatokat ettől a szándékuktól. A kitalált szörny egyre nagyobb és ijesztőbb, ahogy mesél róla, ezért a róka, bagoly, kígyó sorban elmenekülnek az egérke „barátja” elől, mégsem eszik meg az egérkét. Ekkor azonban váratlan dolog történik: az egérke találkozik egy igazi Graffalóval, és kiderül, hogy még az is fel akarja falni őt. Ám a mi egérkénknek megint a helyén van az esze! Olvassátok, el milyen csalafinta csellel menekül meg az egérke a Graffaló karmai közül. Jó szórakozást kívánok minden magyar kiskirályfinak és kiskirálylánynak.

Julia Donaldson Graffaló című meséje öt másikkal együtt hangoskönyv formájában is kapható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük