A könyvajánlót írta: Suller Ildikó Tünde. A könyvet írta: Lovranits Júlia Villő, illusztrálta Imelda Green. Szeged: Könyvmolyképző Kiadó, 2019.


Bodza kisiskolás. Hátulról második a tornasorban. Úgy érzi, semmi különleges nincs benne. Pedig dehogynem! A természetről rengeteget tudna mesélni! (S mire a könyv véget ér, már a „jóügyért” való harcról is mesélhetne egyet s mást…). Kívülről fújja a madarak, növények, állatok nevét. Vica nagyival – az éppen nyugdíjba készülő, modern nagymamájával – beneveznek a „Lásd meg a szépet!” című, nagyszülők és unokák részére hirdetett fotópályázatra. Ez az apró lépés óriási feladatot ad nekik, miután tudomásukra jut, hogy a gyönyörű, majd 70 éves (ami nekünk öregnek számít, ám a tölgyek majd 600 évig élnek) tölgyet ki akarja vágatni az önkormányzat. Díszkutat terveznek a helyére. Vica nagyi és Bodza ezt nem hagyhatja, így hát nosza! Nyomban a hivatalba sietnek, hogy Krumpli Gyula kerületi képviselőt lebeszéljék természetromboló szándékáról. Csak a bejáratig jutnak. Ott aztán közli velük az ajtónálló bácsi, hogy márpedig Krumpli Gyulával addig nem beszélhetnek, amíg időpontot nem kapnak Soseérrá Kávé Manci ügyintézőtől! Ezen a ponton hőseink belekeverednek a hivatal útvesztőjébe, minek következtében rájönnek: a képviselő úrral csak akkor beszélhetnek, ha megnyerik a fotópályázatot, melynek eredményhirdetésén ő maga adja át a díjakat. Eltökéltségüket ismerve nem kérdéses az „ügyek” kimenetele.

Vica nagyi, aki nem egy pitesütős fajta, de minden további nélkül magára ölti a „levélkupacszörny” álarcot a tökéletes madárfotó érdekében, a végkifejletben nem átall élő kordont vonni a kérdéses tölgy köré a siker érdekében. Bodza is megteszi a magáét, s Krumpli Gyulát maga után vonszolva, egy egész, természetszerető nagyikból és unokákból álló tömeget visz a helyszínre. A tölgy tehát életben marad. Minden a legnagyobb rendben!

…illetve valami mégsem: hogyan menjek be ezek után a hivatalba, ha meglátva a „Soseérrá Kávé Manci”-kat nevetőgörcsöt kapok?

Felolvasásra 5 éves, önálló olvasásra 8 éves kortól ajánlott!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük