Írta: Suller Ildikó Tünde

Kedves anyukák és apukák! Ha feltennék a kérdést, hogy vetítettek-e Önöknek diafilmet kisgyermek korukban, biztos vagyok benne, hogy sokuk arca azonnal felderülne! Mindannyian emlékszünk arra, ahogyan a szüleink, nagytesóink elővették a diavetítőt, föltettek egy lepedőt a ruhás szekrényre, vagy szabaddá tettek egy falfelületet. Bedugták a csatlakozót a konnektorba, s miután négyszögletű fény vetült a vászonra/falra, betekerték a diafilmet. Kicsit csavarintottak jobbra-balra az objektíven, és kezdődhetett a varázslat!

Ma már csillagászati árakon lehet hozzájutni mind a géphez, mind a filmekhez. De sebaj! Gyermekeinknek tovább adhatjuk az élményt! Kicsi zsebi belekucorodhat az ölünkbe, rákereshetünk a Dynamic Düdü weboldalára(dydudu.hu), és anya/apa hangjával, a vetítő gombjának tekerése helyett az egér görgőjével már lapozhatjuk is gyermekkori kedvenceinket!

Egér és az oroszlán

Járvány idején, home office gyereknek, felnőttnek. Imagine-t játsszunk, négyesben. A lány 17, a fiú 13. Nagylány természetesen le sem teszi a telefont, mai tinik kisujjból képesek egyszerre akárhány dologgal foglalkozni. Egyszer csak sikkant egyet, széles mosoly árad szét a képén: – Jéééééééé! Az egér és az oroszlán! – A facebookon szörfözgetve bukkant kisgyermekkorának egyik nagy kedvencére. – Igen!- kiáltja. – Ezt megnézem!

Egy nagyszerű alapműről van szó. A történet főhőse a kötelességtudó kisegér, aki rendszeresen mossa fogacskáit. Sőt! Megtanítja az oroszlánt is. Rögtön azután, miután megmenti velük az állatok királyának életét. Ezzel a mesével loptuk be a kisdedek életébe a fogmosás fontosságát, miután a leány, 2 és fél évének vehemens határozottságával kategorikusan elutasította az egyes számú alapművet *. (Ez azonban nem azt jelenti, hogy az rossz, sőt! De a pindúr valamiért már a címét sem szívlelte. Megnyugtatom Önöket, a pindúrok nem egyformák! Ami az egyiknek nem jön be, az a másikhoz hozzánő, mint fatörzshöz a tapló…)

Elérhető a következő linken: http://dydudu.hu/diafilm/022/22.html

*Hanna Künzel, Günter Schmitz: Fognyűvő manócska, Medicina, 1971 óta számos kiadást ért meg, a legfrissebb 2009-es.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük