Írta: Suller Ildikó

Todó – azaz Tóth Tódor, egy átlagos, alsó tagozatos kisfiú – nem a nyerő fajtából. Sportolni vágyik, de nem könnyű megtalálni azt, amire az ember gyereke eredendően hivatott, és sikerre ítéltetett. Hősünk csetlés-botlása, kedves humora, gyermeki lelke teszi annyira elragadóvá a történetet, hogy nem akarjuk letenni.

„Mindig is úgy gondoltam, hogy öt feleségem lesz. Nem egymás után, hanem egyszerre. Az egyik a kedvenc ételeimet fogja elkészíteni, a másik felolvassa nekem a kedvenc könyveimet esténként, a harmadik mindig játszik velem, amikor unatkozom, a negyedik nagyon szép lesz, és nézegetem, az ötödik pedig simogatni fog, amikor csak akarom.”

Tódor árva fiú, – ám erről csak sejtéseink vannak, ő maga nem beszél róla – anyukája próbálja terelgetni a fiús dolgok világában, több-kevesebb sikerrel. „Azt tudta, hogy mit kell mondani az óvodában és az iskolában, a játszótéren vagy az orvosi váróban, de azt, hogy edzés előtt a fiú öltözőben hogyan kell viselkedni, még ő sem tudta.”

Todó, ha írt volna magának egy listát a tennivalóiról, a következők szerepeltek volna rajta:

  1. Barátokat szerezni.
  2. Nem törődni azzal, ha szekálja az Óvári.
  3. Eldönteni, hogy tetszik-e neki Makk Móni, vagy pedig utálja.
  4. Vigyázni, nehogy idén is kipécézze magának valaki, mint Szandi néni alsóban, vagy Szerencsi tanár úr tesin.
  5. Megtalálni a neki való sportágat, amiben ő a legjobb.

Meg kell küzdenie a „lúzerség” minden keservével. Küzd is, tőle telhetően, több-kevesebb sikerrel. No és humorral. És éles látással: „- Elhívtam a futballistáimat, hogy megtanítsanak nektek egy-két fogást a pályán. Ti pedig segítetek nekik bemelegíteni a hétvégi nagy meccs előtt.

Hiába csillogott Laláék szeme a hirtelen jött lehetőségtől, én értettem, amit ők nem. A focisták azért jöttek, hogy szétverjenek minket. Ettől majd jól megnő az önbizalmuk hétvégére, pedig már most sem tűntek éppen szégyenlősnek.”

S hogy hány pontot sikerül kipipálnia a történet végére? Olvassátok! Számoljatok vele! Annyit elárulhatok: az egyest biztosan!


A kiemelt kép forrása: www.vigbalazs.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük