Írta: Feketsné Kisvarga Anita

Hamarosan itt a karácsony. Az áruházak polcai roskadásig megtelnek áruval, a televízióban és a rádióban futó, orrcseppekről és hurutoldó tablettákról szóló hirdetések között megsokasodnak a karácsonyi akciók reklámjai. Miközben felizzik a beszerzési kedv, és megtelnek a boltok vásárló emberekkel, az utcák pedig ideges autósokkal, a különböző médiumokban évről évre felhívják a figyelmünket arra, hogy a karácsonyt megelőző időszaknak nem a rohanásról és az ész nélküli költekezésről kellene szólnia, hanem az ünnepre való nyugodt – elsősorban lelki – felkészülésről. Ennek ellenére karácsonyig vékonyra fogyasztjuk a pénztárcánkat, s az ünnepek alatt vastagra hizlaljuk magunkat a mértéktelen evészetek alkalmával.

De miről is szólna valójában az advent, mely a keresztény kultúrkörben az úr eljövetelét váró, a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól kezdődő időszak?

Advent első vasárnapja egyúttal a keresztény egyházi év és a vízkeresztig (január 6-ig) tartó karácsonyi ünnepkör kezdete. A katolikus liturgiában az advent színe a lila, mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és az összeszedettséget jelképezi. Ennek megfelelően a hagyományos adventi koszorún is három viola gyertya van és egy rózsaszín. A lila gyertyák a hit, a remény és a szeretet szimbólumai. A rózsaszín pedig a Krisztus születésének közeledtét jelző örömöt jelképezi, és advent harmadik vasárnapján gyújtják meg. Az első adventi koszorút egyébként 1839-ben Johann H. Wichern evangélikus lelkész készítette, de ő 23 gyertyát helyezett egy kocsikerékre, és minden nap meggyújtotta azokat karácsonyig.

Régebben szokás volt böjttel is felkészülni a karácsonyra, de ez a hagyomány a 20. század elején kiveszett. Ugyanakkor a század közepétől a szentcsalád-járás katolikus szokása vette kezdetét: a hívek Józsefet, Szűz Máriát és a kis Jézust ábrázoló képpel térnek be minden nap más-más házhoz, és együtt imádkoznak. Ezzel arról emlékeznek meg, amikor a szent család hajlékot keresett Betlehemben Jézus születése előtt.

Hogyan készülhetünk fel nyugodtan a karácsonyi ünnepekre? Természetesen nem azt akarom sugallni, hogy ne lepjük meg ajándékokkal a szeretteinket, vagy böjtöljünk, és tagadjuk meg magunktól a finom ünnepi falatokat. De úgy gondolom, hogy érdemes mind a költekezéseknél mind pedig az étkezésekkor mértéket tartani. A rohanó hétköznapok miatti feszültségünket elszenvedő szeretteinket ne drága ajándékokkal kompenzáljuk, hanem több együtt töltött idővel! Készítsük fel saját lelkünket is az ünnepek nyugodt megélésére.

Ehhez járulhat hozzá a megyei könyvtár könyvkínálata. Kézműveskedjünk, olvassunk a családdal együtt karácsonyi történeteket, ismerkedjünk meg az ünnepkör szokásaival! Ízelítőül néhány, az utóbbi években beszerzésre került dokumentumokból ajánlok néhányat.

 

Ajánlat könyvtárunk kínálatából:

Nagy karácsonyi könyv

Színes, hangulatos saját kezűleg elkészíthető adventi díszek

Karácsony: az ünnep varázsa

Boldog karácsonyt!

Karácsony üzenete

Szent karácsony éjjel

Karácsonyi történet

Karácsonyi barkácskönyv

Telizsák és fenyőág

Örömhír a pusztaságban

Magyar karácsonyok

Megható karácsonyi történetek

Most már jöhetsz Jézuska

Betlehem néma

Evangéliumi álmok

Téli mesék

Karácsonyi történetek

Százéves karácsonyok

Kellemes ünnepvárást!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük