Írta: Suller Ildikó Tünde

 „Mitől jó egy nap? Attól, hogy képesek vagyunk meglátni a jót. Hogy örülni tudunk. És attól, hogy holnap is lesz egy nap. Lehet, hogy még jobb, mint a mai.”

Mennyire örültem ennek az idézetnek! Szerencsi Edina kolléganőm akadt rá, amikor hosszas, de türelmes és kitartó levelező-szervező munkájának eredményeképpen megkaptuk a hírt, hogy 2019. május 20-tól június 17-ig, ideiglenesen miénk a Janikovszky Éva vándorkiállítás anyaga. Igaz ez mindannyiunk lelkesedésére! Mi, gyerekkönyvtárosok, így éljük itt mindennapjainkat. Mi, gyerekkönyvtárosok, és igazgatónőnk Mikolasek Zsófia egy tőről fakadunk. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az igazgatónő éppen ezzel az idézettel zárta a kiállítás megnyitót.

A Móra Kiadó anyaga Pápáról került hozzánk. Gondosan csomagolva, a széltől is óvva a tablókat, könyveket, tárgyakat, maketteket. Egy teljesen más dimenzióban éltük meg a kiállítás anyagának berendezését a Szent Borbála téri konyha/étkező/kiállító térben. (Jujj! De jó volt!) Egy nagy és híres szerző életének becses darabjait tartani a kezünkben, és formába rendezni, „alkotni” egy teljes egészet!

A fotókat Hatvani István és Suller Ildikó Tünde készítette

A kiállítás megnyitójára ünnepélyes keretek között került sor 2019. május 23-án Horváth Lili színművész vendégszereplésével. Meghívottjaink, a Dózsa György Általános Iskola tanulói voltak, ők részesültek tehát először ebben a nem mindennapi élményben. Őket aztán sok-sok osztály tanulói követték. A kiállítás megtekintését összekötöttük egyéb könyvtári tevékenységek lehetőségével. Könyvtári csoportfoglalkozás, ismerkedés Janikovszky Éva műveivel, Papírszínház: Bertalan és Barnabás meséjével, kreatív foglalkozás, vetítés a szerző műveiből (rajz-, tv filmek). Nagy örömünkre szívesen jöttek a csoportok. Az iskolai év végén, a lazább, kirándulásos időszak kedvelt célpontja lett gyermekkönyvtárunk, és a kiállítás. A gyermeknapi rendezvények, az olvasópályázat eredményhirdetésének előkészületei, az ünnepi könyvhét gyermekrendezvénye, Csapody Kinga látogatása közepette folyamatosan fogadtuk az osztályokat – összesen 13 csoport 299 fővel tett látogatást. Ha röviden kellene leírni annak a néhány napnak sok-sok foglalkozását az összes tapasztalatával együtt, azt mondanám: „könyvtári élményprogram” volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük